Składniki (forma o średnicy 24 cm.):
Ciasto:
- 4 jajka
- 120 g. cukru
- 16 g. cukru waniliowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 140 g. mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
Wierzch:
- 9 szt. śliwek
- garść posiekanych orzechów włoskich
- garść płatków migdałowych
- 1 łyżka cukry trzcinowego
- cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
Wykonanie:
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka wbijamy do wysokiej miski, miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach miksera przez 3-4 minuty, aż masa zbieleje i zrobi się puszysta.
Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę wymieszaną z sodą i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Wlewamy olej i dalej miksujemy do połączenia się składników.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 170°C. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blaszkę. Na wierzchu układamy śliwki przekrojone wzdłuż na pół (bez pestek), skórką do ciasta.
Posypujemy orzechami i płatkami migdałów oraz cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do wyrośnięcia i zrumienienia się ciasta. Po upieczeniu śliwki opadną na spód ciasta.
Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńMożna z jabłkiem je zrobić?
OdpowiedzUsuńPewnie, że można. Tylko żeby kawałki jabłka nie były zbyt duże :)
UsuńFaktycznie - cudownie puszyste :)
OdpowiedzUsuń