piątek, 18 września 2015

Puszyste ciasto ze śliwkami, orzechami i migdałami


Składniki (forma o średnicy 24 cm.):

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 120 g. cukru
  • 16 g. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 140 g. mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
Wierzch:
  • 9 szt. śliwek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżka cukry trzcinowego
  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

Wykonanie:

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka wbijamy do wysokiej miski, miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach miksera przez 3-4 minuty, aż masa zbieleje i zrobi się puszysta.

Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę wymieszaną z sodą i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Wlewamy olej i dalej miksujemy do połączenia się składników.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 170°C. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blaszkę. Na wierzchu układamy śliwki przekrojone wzdłuż na pół (bez pestek), skórką do ciasta.

Posypujemy orzechami i płatkami migdałów oraz cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do wyrośnięcia i zrumienienia się ciasta. Po upieczeniu śliwki opadną na spód ciasta.

Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.






5 komentarzy: