wtorek, 25 sierpnia 2015

Zupa pomidorowa po włosku



Składniki (2-3 porcje):
  • 2 świeże skrzydełka z kurczaka
  • 0,5 litra wody
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • plaster korzenia selera grubości 1 cm.
  • kawałek pora
  • 500 g. miąższu z mocno dojrzałych pomidorów (bez skórki i pestek)
  • po 1 łyżeczce: listków świeżego tymianku, listków świeżego cząbru, posiekanej świeżej bazylii, posiekanego świeżego oregano, posiekanej natki pietruszki
  • kilka suszonych pomidorów (z oleju)
  • 1-2 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
  • sól i pieprz
  • 100 g. makaronu garganelli

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę. Wrzucamy dobrze opłukane skrzydełka, listek laurowy oraz ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.

Dodajemy por, seler i pokrojone w duże słupki marchewkę i pietruszkę. Przykrywamy garnek i gotujemy wywar przez około 15 minut. 

Z bulionu wyjmujemy mięso, warzywa, listek i ziela angielskie. Wrzucamy miąższ pomidorowy pokrojony w dużą kostkę. Wsypujemy wszystkie zioła, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotujemy przez 5 minut.

Suszone pomidory siekamy i dodajemy do zupy. Wlewamy olej spod pomidorów suszonych. Po minucie gotowania zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem.

Podajemy z makaronem garganelli ugotowanym al dente.




Warzywa psiankowate 2015

Pora na pomidora!

9 komentarzy: