Składniki (2-3 porcje):
- 2 świeże skrzydełka z kurczaka
- 0,5 litra wody
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- plaster korzenia selera grubości 1 cm.
- kawałek pora
- 500 g. miąższu z mocno dojrzałych pomidorów (bez skórki i pestek)
- po 1 łyżeczce: listków świeżego tymianku, listków świeżego cząbru, posiekanej świeżej bazylii, posiekanego świeżego oregano, posiekanej natki pietruszki
- kilka suszonych pomidorów (z oleju)
- 1-2 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
- sól i pieprz
- 100 g. makaronu garganelli
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę. Wrzucamy dobrze opłukane skrzydełka, listek laurowy oraz ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
Dodajemy por, seler i pokrojone w duże słupki marchewkę i pietruszkę. Przykrywamy garnek i gotujemy wywar przez około 15 minut.
Z bulionu wyjmujemy mięso, warzywa, listek i ziela angielskie. Wrzucamy miąższ pomidorowy pokrojony w dużą kostkę. Wsypujemy wszystkie zioła, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotujemy przez 5 minut.
Suszone pomidory siekamy i dodajemy do zupy. Wlewamy olej spod pomidorów suszonych. Po minucie gotowania zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem.
Podajemy z makaronem garganelli ugotowanym al dente.
Mniam, ciekawy sposób na zupę pomidorową :D
OdpowiedzUsuńTaka inna, pełna pachnących ziół :)
UsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńZgadza się :D Pozdrawiam ciepło! :)
UsuńMusiała być pyszna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPozdrowienia i dla Ciebie :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie. Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Również pozdrawiam :)
UsuńAleż ta zupa musi być aromatyczna! Nawet przez ekran czuję jak pachnie. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)