Składniki (tortownica o średnicy 20 cm.):
Spód:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 70 g. masła lub margaryny
- 2 żółtka
Masa serowo-mirabelkowa:
- 600 g. tłustego twarogu
- 400 g. miąższu z mirabelek*
- 2 żółtka
- 4 białka
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Polewa czekoladowa:
- 200 ml. śmietanki 30%
- 100 g. gorzkiej czekolady
- 50 g. mlecznej czekolady
Wykonanie:
Na stolnicy mieszamy przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy masło lub margarynę i siekamy nożem na malutkie kawałeczki. Następnie dodajemy żółtka i po krótkim przesiekaniu zagniatamy ciasto rękami. Formujemy kulę, którą rozwałkowujemy do wielkości dna tortownicy (20 cm.). Na dno formy wykładamy papier do pieczenia natłuszczony np. margaryną, Układamy rozwałkowane ciasto i dociskamy je do dna palcami. Wstawiamy formę do lodówki na 1 godzinę.
Twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie.
* Z mirabelek zdejmujemy skórkę i pozbywamy się pestek (w przepisie użyłam mirabelek żółtych, czerwone są tylko dekoracją).
Tortownicę wyjmujemy z lodówki, w cieście robimy kilkanaście razy dziurki widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 10 min.
W tym czasie zmielony twaróg miksujemy z miąższem mirabelek, żółtkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy trzepaczką sprężynową ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy ją do masy twarogowo-śliwkowej i mieszamy powoli i delikatnie łyżką.
Masę wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika (170°C). Pieczemy przez 1 godzinę. Sernik studzimy w piekarniku. Zimny wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia oddzielamy nożem sernik od brzegów tortownicy.
Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy podzieloną na kostki czekoladę mleczną i gorzką. Zostawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy, aż czekolada całkowicie połączy się ze śmietanką.
Ostudzoną polewą pokrywamy wierzch i boki sernika i wkładamy go do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz