wtorek, 4 sierpnia 2015

Sernik mirabelkowy w polewie czekoladowej



Składniki (tortownica o średnicy 20 cm.):

Spód:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 70 g. masła lub margaryny
  • 2 żółtka
Masa serowo-mirabelkowa:
  • 600 g. tłustego twarogu
  • 400 g. miąższu z mirabelek*
  • 2 żółtka
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Polewa czekoladowa:
  • 200 ml. śmietanki 30%
  • 100 g. gorzkiej czekolady
  • 50 g. mlecznej czekolady

Wykonanie:

Na stolnicy mieszamy przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy masło lub margarynę i siekamy nożem na malutkie kawałeczki. Następnie dodajemy żółtka i po krótkim przesiekaniu zagniatamy ciasto rękami. Formujemy kulę, którą rozwałkowujemy do wielkości dna tortownicy (20 cm.). Na dno formy wykładamy papier do pieczenia natłuszczony np. margaryną, Układamy rozwałkowane ciasto i dociskamy je do dna palcami. Wstawiamy formę do lodówki na 1 godzinę.

Twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie.

* Z mirabelek zdejmujemy skórkę i pozbywamy się pestek (w przepisie użyłam mirabelek żółtych, czerwone są tylko dekoracją).

Tortownicę wyjmujemy z lodówki, w cieście robimy kilkanaście razy dziurki widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 10 min.

W tym czasie zmielony twaróg miksujemy z miąższem mirabelek, żółtkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy trzepaczką sprężynową ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy ją do masy twarogowo-śliwkowej i mieszamy powoli i delikatnie łyżką. 

Masę wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika (170°C). Pieczemy przez 1 godzinę. Sernik studzimy w piekarniku. Zimny wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia oddzielamy nożem sernik od brzegów tortownicy.

Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy podzieloną na kostki czekoladę mleczną i gorzką. Zostawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy, aż czekolada całkowicie połączy się ze śmietanką. 

Ostudzoną polewą pokrywamy wierzch i boki sernika i wkładamy go do lodówki.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz