środa, 12 sierpnia 2015

Focaccia z kwiatami dyni, mozzarellą i tymiankiem



Składniki (4-6 porcji):

Ciasto:
  • 270 g. mąki pszennej
  • 5 g. suchych drożdży
  • 50 ml. ciepłego mleka
  • 200 ml. ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Wierzch:
  • 10-12 szt. kwiatów dyni
  • kilkanaście plasterków mozzarelli
  • 1 czubata łyżka listków świeżego tymianku
  • około 3 łyżek oliwy z oliwek
  • gruboziarnista sól morska

Wykonanie:

W ciepłym mleku mieszamy drożdże z 1 łyżeczką mąki pszennej. Odstawiamy na 10 minut.

Resztę mąki przesiewamy do miski, mieszamy z solą i cukrem. Do mąki wlewamy mleko z drożdżami, ciepłą (nie gorącą!) wodę oraz oliwę. Łączymy wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wyrabiamy 5-10 min. łyżką, dłonią lub mikserem, starając się wpuścić do niego jak najwięcej powietrza. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 godz.).

Ciasto przekładamy do blaszki (25 cm. x 21cm. ) lekko natłuszczonej oliwą i rozprowadzamy dłonią na jej dnie (dłonie oprószamy odrobiną mąki). Blaszkę przykrywamy ścierką i czekamy pół godz. 

Maczając kciuk w zimnej wodzie robimy na powierzchni ciasta głębokie dołki. W zagłębienia wlewamy oliwę z oliwek. 

Z kwiatów dyni odcinamy łodygi oraz zielone części przy samym kwiecie. Przez powstały otwór wyciągamy pręciki kwiatów. Kwiaty układamy na cieście, całość oprószamy gruboziarnistą solą morską i posypujemy listkami tymianku. Focaccię pieczemy przez 25 min. w temp. 190-200°C, aż się zrumieni od spodu i z wierzchu. 5 minut przez końcem pieczenia układamy na cieście plasterki mozzarelli.

Podajemy na ciepło z oliwą z oliwek lub układamy na wierzchu ulubione dodatki, traktując focaccię jako podstawę kanapek.





3 komentarze:

  1. Wygląda bosko! Uwielbiam kwiaty cukinii w połączeniu z serem :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń