Składniki (2 porcje):
Kawa:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 270 ml. wody
- 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/2 szkl. mleczka kokosowego
Miętowe kostki lodu:
- 250 ml. wody
- 20 szt. listków świeżej mięty + kilka do zamrożenia
Wykonanie:
Kawę zalewamy bardzo gorącą (nie wrzącą) wodą. Mieszamy i studzimy. Zimną wstawiamy do lodówki na 1-2 godz.
Listki mięty zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy do wystygnięcia.
W foremkach do lodu układamy małe listki mięty i zalewamy ostudzonym naparem miętowym. Zamrażamy.
Kawę miksujemy blenderem z cukrem trzcinowym i mleczkiem kokosowym, aż cukier się rozpuści.
Do szklanek wrzucamy miętowe kostki lodu i wlewamy kokosową kawę.
Piękne zdjęcia, a smak na pewno obłędny:)
OdpowiedzUsuń