czwartek, 20 sierpnia 2015

Kokosowa kawa mrożona z miętowym lodem


Składniki (2 porcje):

Kawa:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 270 ml. wody
  • 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl. mleczka kokosowego
Miętowe kostki lodu:
  • 250 ml. wody
  • 20 szt. listków świeżej mięty + kilka do zamrożenia

Wykonanie:


Kawę zalewamy bardzo gorącą (nie wrzącą) wodą. Mieszamy i studzimy. Zimną wstawiamy do lodówki na 1-2 godz.

Listki mięty zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy do wystygnięcia. 

W foremkach do lodu układamy małe listki mięty i zalewamy ostudzonym naparem miętowym. Zamrażamy.

Kawę miksujemy blenderem z cukrem trzcinowym i mleczkiem kokosowym, aż cukier się rozpuści.

Do szklanek wrzucamy miętowe kostki lodu i wlewamy kokosową kawę.





1 komentarz: