Składniki (2 porcje):
- 20 szt. średnich mrożonych krewetek
- 3/4 szkl. mleczka kokosowego
- 3/4 szkl. wywaru warzywnego
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży mocno dojrzały pomidor
- plasterek imbiru grubości 0,5 cm.
- 2 łyżki listków świeżej kolendry
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- sól
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- odrobina skórki otartej z cytryny
- 70 g. makaronu gryczanego "soba"
Wykonanie:
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy razem z rozmrożonymi krewetkami na łyżce oliwy, aż krewetki się lekko zrumienią. Przekładamy do garnka i zalewamy wywarem.
W moździerzu rozgniatamy posiekany drobniutko imbir z kolendrą, łyżką oliwy, koncentratem pomidorowym oraz pokrojonym miąższem pomidora (bez skórki i pestek). Dodajemy wszystko do wywaru, doprawiamy solą i sosem rybnym. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy sok i skórkę z cytryny i gotujemy przez 2 minuty, zdejmujemy z ognia.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg. wskazówek na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz