wtorek, 18 sierpnia 2015

Zupa kokosowo-pomidorowa z krewetkami i makaronem soba


Składniki (2 porcje):
  • 20 szt. średnich mrożonych krewetek
  • 3/4 szkl. mleczka kokosowego
  • 3/4 szkl. wywaru warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży mocno dojrzały pomidor
  • plasterek imbiru grubości 0,5 cm.
  • 2 łyżki listków świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sól
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina skórki otartej z cytryny
  • 70 g. makaronu gryczanego "soba"

Wykonanie:

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy razem z rozmrożonymi krewetkami na łyżce oliwy, aż krewetki się lekko zrumienią. Przekładamy do garnka i zalewamy wywarem.

W moździerzu rozgniatamy posiekany drobniutko imbir z kolendrą, łyżką oliwy, koncentratem pomidorowym oraz pokrojonym miąższem pomidora (bez skórki i pestek). Dodajemy wszystko do wywaru, doprawiamy solą i sosem rybnym. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.

Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy sok i skórkę z cytryny i gotujemy przez 2 minuty, zdejmujemy z ognia.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg. wskazówek na opakowaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz