poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Krucha tarta z fontiną, łososiem i karmelizowanym imbirem


Składniki (3 porcje):

Ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 90 g. margaryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 1 łyżka zimnej wody
Wierzch:
  • 200 g. filetu z łososia (bez skóry)
  • kilka pasków marynowanego imbiru
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g. sera fontina
  • 2 łyżki śmietanki 36%
  • pieprz

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Imbir odsączamy z zalewy i płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i po połączeniu wkładamy paski imbiru. Dusimy na malutkim ogniu przez minutę i zdejmujemy z ognia.

Fontinę ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, mieszamy dokładnie ze śmietanką i natką pietruszki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i większą cześć rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 30 cm. x 13 cm. Układamy go na natłuszczonej blaszce. Brzegi prostokąta smarujemy lekko wodą. Z reszty ciasta formujemy wałki, spłaszczamy je i tworzymy ranty na prostokącie, dociskamy.

Ciasto podpiekamy 7-10 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjmujemy, rozsmarowujemy masę z fontiny. Na wierzchu układamy pokrojonego w większą kostkę łososia i karmelizowane paski imbiru. Wykładamy tartę ponownie do piekarnika i pieczemy przez 15 minut, do zrumienienia. Podajemy na ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz