Składniki (3 porcje):
Ciasto:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- 90 g. margaryny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- 1 łyżka zimnej wody
Wierzch:
- 200 g. filetu z łososia (bez skóry)
- kilka pasków marynowanego imbiru
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 g. sera fontina
- 2 łyżki śmietanki 36%
- pieprz
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Imbir odsączamy z zalewy i płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i po połączeniu wkładamy paski imbiru. Dusimy na malutkim ogniu przez minutę i zdejmujemy z ognia.
Fontinę ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, mieszamy dokładnie ze śmietanką i natką pietruszki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i większą cześć rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 30 cm. x 13 cm. Układamy go na natłuszczonej blaszce. Brzegi prostokąta smarujemy lekko wodą. Z reszty ciasta formujemy wałki, spłaszczamy je i tworzymy ranty na prostokącie, dociskamy.
Ciasto podpiekamy 7-10 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjmujemy, rozsmarowujemy masę z fontiny. Na wierzchu układamy pokrojonego w większą kostkę łososia i karmelizowane paski imbiru. Wykładamy tartę ponownie do piekarnika i pieczemy przez 15 minut, do zrumienienia. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz