Składniki (3 porcje):
- 360 g. obranej marchewki
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 l. bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- 1/2 szkl. mleczka kokosowego
Wykonanie:
Marchewki kroimy na kawałki 2 cm., obrane cebule na ćwiartki a ząbki czosnku na pół. Wrzucamy wszystko do folii do pieczenia razem z masłem, szczelnie zamykamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku, aż warzywa będą miękkie. W czasie pieczenia kilka razy odwracamy worek, aby warzywa pokryły się dobrze masłem. Wyjmujemy z folii i blendujemy na puree.
Bulion zagotowujemy, wrzucamy do niego liść laurowy, ziele angielskie oraz utłuczone w moździerzu nasiona kolendry i kminu rzymskiego. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Do bulionu dodajemy zmiksowane warzywa, dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 10 min.
Wlewamy do zupy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Podajemy na ciepło.
świetna konsystencja!
OdpowiedzUsuń