piątek, 7 sierpnia 2015

Zupa-krem z pieczonej marchewki



Składniki (3 porcje):
  • 360 g. obranej marchewki
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 l. bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • 1/2 szkl. mleczka kokosowego

Wykonanie:

Marchewki kroimy na kawałki 2 cm., obrane cebule na ćwiartki a ząbki czosnku na pół. Wrzucamy wszystko do folii do pieczenia razem z masłem, szczelnie zamykamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku, aż warzywa będą miękkie. W czasie pieczenia kilka razy odwracamy worek, aby warzywa pokryły się dobrze masłem. Wyjmujemy z folii i blendujemy na puree.

Bulion zagotowujemy, wrzucamy do niego liść laurowy, ziele angielskie oraz utłuczone w moździerzu nasiona kolendry i kminu rzymskiego. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.

Do bulionu dodajemy zmiksowane warzywa, dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 10 min.

Wlewamy do zupy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Podajemy na ciepło.




1 komentarz: