piątek, 21 sierpnia 2015

Pizza pomidorowa z bazylią i mozzarellą




Składniki:

Ciasto:
  • 200 g. mąki pszennej
  • 70 g. mąki krupczatki
  • 20 g. świeżych drożdży
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
Wierzch:
  • 65 g. sera żółtego
  • 120 g. mozzarelli
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka liofilizowanej bazylii (lub suszonej)
  • sól i pieprz
  • plasterki różnych odmian pomidorów
  • świeża bazylia

Wykonanie:

W ciepłej (nie gorącej!) wodzie rozpuszczamy drożdże, cukier i 3-4 łyżeczki mąki pszennej. Odstawiamy na 15 min. (w tym czasie rozczyn napęcznieje i mocno się spieni).

Resztę mąki pszennej przesiewamy do miski, mieszamy z krupczatką i solą.

Do mąki wlewamy napęczniałe drożdże oraz oliwę. Po wymieszaniu wyrabiamy ciasto przez 10 min. drewnianą łyżką lub ręką. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz.

Z ciasta formujemy pizzę o średnicy 30 cm. i układamy na blaszce oprószonej mąką.

Ser żółty starty na tarce z drobnymi oczkami mieszamy z koncentratem pomidorowym, cukrem, bazylią liofilizowaną i połową mozzarelli (60 g.) pokrojonej w drobniutką kosteczkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałą pastę rozsmarowujemy na pizzy. Na wierzchu układamy plasterki pomidorów. Odstawiamy całość na 20-30 min.

Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200-220°C aż spód i ranty się zrumienią (20-25 min.). 2 minuty przed końcem pieczenia układamy na pomidorach resztę mozzarelli pokrojonej w plastry. Po upieczeniu na wierzchu układamy listki świeżej bazylii.






Warzywa psiankowate 2015

3 komentarze:

  1. Przepiękne zdjęcia i na pewno pyszna pizza. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Przepis już dodany :)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę. Dziękuję i zapraszam do dalszego psiankowania :)

      Usuń