Składniki:
Ciasto:
- 200 g. mąki pszennej
- 70 g. mąki krupczatki
- 20 g. świeżych drożdży
- 3/4 szkl. ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
Wierzch:
- 65 g. sera żółtego
- 120 g. mozzarelli
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka liofilizowanej bazylii (lub suszonej)
- sól i pieprz
- plasterki różnych odmian pomidorów
- świeża bazylia
Wykonanie:
W ciepłej (nie gorącej!) wodzie rozpuszczamy drożdże, cukier i 3-4 łyżeczki mąki pszennej. Odstawiamy na 15 min. (w tym czasie rozczyn napęcznieje i mocno się spieni).
Resztę mąki pszennej przesiewamy do miski, mieszamy z krupczatką i solą.
Do mąki wlewamy napęczniałe drożdże oraz oliwę. Po wymieszaniu wyrabiamy ciasto przez 10 min. drewnianą łyżką lub ręką. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Z ciasta formujemy pizzę o średnicy 30 cm. i układamy na blaszce oprószonej mąką.
Ser żółty starty na tarce z drobnymi oczkami mieszamy z koncentratem pomidorowym, cukrem, bazylią liofilizowaną i połową mozzarelli (60 g.) pokrojonej w drobniutką kosteczkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałą pastę rozsmarowujemy na pizzy. Na wierzchu układamy plasterki pomidorów. Odstawiamy całość na 20-30 min.
Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200-220°C aż spód i ranty się zrumienią (20-25 min.). 2 minuty przed końcem pieczenia układamy na pomidorach resztę mozzarelli pokrojonej w plastry. Po upieczeniu na wierzchu układamy listki świeżej bazylii.
Przepiękne zdjęcia i na pewno pyszna pizza. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Przepis już dodany :)
UsuńBardzo się cieszę. Dziękuję i zapraszam do dalszego psiankowania :)
Usuń