wtorek, 11 sierpnia 2015

Ciasto marchewkowe z jeżynami


Składniki (forma o średnicy 20 cm.):
  • 300 g. obranej marchewki
  • 200 g. jeżyn
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2/3 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżeczki masła

Wykonanie:

Obraną marchewkę kroimy w 2-cm. kawałki.  Na dnie naczynia żaroodpornego układamy płatki masła, wsypujemy marchewkę, naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200°C. Pieczemy często mieszając aż marchewka będzie miękka. Upieczoną marchewkę miksujemy blenderem i studzimy.

Jajka wbijamy do wyższej miski i miksujemy dodając partiami cukier i cukier waniliowy (masa ma być puszysta i znacznie zbieleć). Dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i mieszamy łyżką do połączenia się. Wsypujemy partiami przesianą mąkę pszenną i kontynuujemy mieszanie. Gdy mąka się skończy dodajemy olej i zimne puree marchewkowe. Mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.

Ciasto wylewamy na natłuszczoną formę (można też wysypać ją bułką tartą), na wierzchu układamy jeżyny. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 min. w temp. 160-170°C.




4 komentarze: