Składniki (forma o średnicy 20 cm.):
- 300 g. obranej marchewki
- 200 g. jeżyn
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2/3 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżeczki masła
Wykonanie:
Obraną marchewkę kroimy w 2-cm. kawałki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy płatki masła, wsypujemy marchewkę, naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200°C. Pieczemy często mieszając aż marchewka będzie miękka. Upieczoną marchewkę miksujemy blenderem i studzimy.
Jajka wbijamy do wyższej miski i miksujemy dodając partiami cukier i cukier waniliowy (masa ma być puszysta i znacznie zbieleć). Dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i mieszamy łyżką do połączenia się. Wsypujemy partiami przesianą mąkę pszenną i kontynuujemy mieszanie. Gdy mąka się skończy dodajemy olej i zimne puree marchewkowe. Mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.
Ciasto wylewamy na natłuszczoną formę (można też wysypać ją bułką tartą), na wierzchu układamy jeżyny. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 min. w temp. 160-170°C.
kolor tego ciasta jest rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam! :)
UsuńMusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńKolor jest piękny.
Wszystko się zgadza :)
UsuńPozdrawiam :)