poniedziałek, 16 czerwca 2014

Tarta serowo-brokułowa



Składniki (forma o średnicy 24 cm.):
  • 300 g. mąki krupczatki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 g. masła lub margaryny
  • 100 g. serka kanapkowo-sałatkowego typu feta
  • 150 g. twardszego sera dojrzewającego (np. Szafir)
  • szczypta curry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czosnkowego
  • 2 jajka
  • kilka różyczek brokuła

Wykonanie:

Brokuła gotujemy w nieosolonej wodzie na półmiękko i odcedzamy.

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy sól, żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godz.

Formę do tarty smarujemy masłem, wylepiamy ciastem robiąc wysoki brzeg. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 200°C ok. 15 min. (na ciasto kładziemy folię aluminiową i obciążamy suchą fosolą lub np. pokrywką naczynia żaroodpornego - spód tarty pozostanie wtedy płaski). Wyciągamy, aby lekko ostygła.

W wyższym naczyniu rozgniatamy serek typy feta, dodajemy rozbełtane jajka, curry, pieprz i drobno starty ser dojrzewający. Miksujemy wszystko blenderem.

Na podpieczoną tartę wylewamy masę serową, na niej układamy brokuła. Zapiekamy 20-25 min. Wierzch można posypać startym serem.



1 komentarz: