Składniki (forma o średnicy 24 cm.):
- 300 g. mąki krupczatki
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 g. masła lub margaryny
- 100 g. serka kanapkowo-sałatkowego typu feta
- 150 g. twardszego sera dojrzewającego (np. Szafir)
- szczypta curry
- 1/4 łyżeczki pieprzu czosnkowego
- 2 jajka
- kilka różyczek brokuła
Wykonanie:
Brokuła gotujemy w nieosolonej wodzie na półmiękko i odcedzamy.
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy sól, żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godz.
Formę do tarty smarujemy masłem, wylepiamy ciastem robiąc wysoki brzeg. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 200°C ok. 15 min. (na ciasto kładziemy folię aluminiową i obciążamy suchą fosolą lub np. pokrywką naczynia żaroodpornego - spód tarty pozostanie wtedy płaski). Wyciągamy, aby lekko ostygła.
W wyższym naczyniu rozgniatamy serek typy feta, dodajemy rozbełtane jajka, curry, pieprz i drobno starty ser dojrzewający. Miksujemy wszystko blenderem.
Na podpieczoną tartę wylewamy masę serową, na niej układamy brokuła. Zapiekamy 20-25 min. Wierzch można posypać startym serem.
ależ apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń