piątek, 27 czerwca 2014

Paella z kurczakiem, krewetkami i ciecierzycą


Składniki (2-3 porcje):
  • 1 duża pierś z kurczaka (lub dwie małe)
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól morska (do smaku)
  • pieprz grubo mielony
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 100 g. ryżu jaśminowego
  • pół żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szkl. bulionu drobiowego
  • 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
  • pół szkl. suchej ciecierzycy
  • 40 szt. średnich krewetek
  • 1 puszka krojonych pomidorów z zalewą
  • pół łyżeczki suszonych kruszonych papryczek jalapeno
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Do miseczki wsypujey czosnek, oregano, sól, pieprz, dolewamy ocet i oliwę. Mieszamy dokładnie. Filety z kurczaka kroimy w kawałki 3 cm. Wrzucamy do miseczki z marynatą, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.

Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy kurczaka i smażymy rumieniąc go ze wszystkich stron. Przenosimy go na talerz i wycieramy patelnię. Wlewamy na nią 3 łyżki oliwy i stawiamy na średnim ogniu. Wrzucamy posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w paski i smażymy 3 min. Dodajemy pomidory z zalewą, posiekany czosnek, suszone papryczki i smażymy ok. 4 min. Teraz wsypujemy ryż i smażymy 2 min. Wlewamy bulion i wino, zagotowujemy. Zmniejszamy ognień i dusimy przez 10 min.

Dodajemy kurczaka, ciecierzycę i krewetki i dusimy kolejne 10 min. Posypujemy natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz