Składniki (2-3 porcje):
- 1 duża pierś z kurczaka (lub dwie małe)
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól morska (do smaku)
- pieprz grubo mielony
- 1 łyżka białego octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g. ryżu jaśminowego
- pół żółtej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szkl. bulionu drobiowego
- 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
- pół szkl. suchej ciecierzycy
- 40 szt. średnich krewetek
- 1 puszka krojonych pomidorów z zalewą
- pół łyżeczki suszonych kruszonych papryczek jalapeno
- natka pietruszki
Wykonanie:
Do miseczki wsypujey czosnek, oregano, sól, pieprz, dolewamy ocet i oliwę. Mieszamy dokładnie. Filety z kurczaka kroimy w kawałki 3 cm. Wrzucamy do miseczki z marynatą, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy kurczaka i smażymy rumieniąc go ze wszystkich stron. Przenosimy go na talerz i wycieramy patelnię. Wlewamy na nią 3 łyżki oliwy i stawiamy na średnim ogniu. Wrzucamy posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w paski i smażymy 3 min. Dodajemy pomidory z zalewą, posiekany czosnek, suszone papryczki i smażymy ok. 4 min. Teraz wsypujemy ryż i smażymy 2 min. Wlewamy bulion i wino, zagotowujemy. Zmniejszamy ognień i dusimy przez 10 min.
Dodajemy kurczaka, ciecierzycę i krewetki i dusimy kolejne 10 min. Posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz