sobota, 21 czerwca 2014

Krewetki w pikantnym sosie z ryżem i serem pleśniowym

 


Składniki (2 porcje):

Krewetki w sosie:
  • 30 szt. średnich mrożonych krewetek
  • 4 łyżki sosu chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka posiekanet natki pietruszki
Ryż:
  • 150 g. ryżu Parboiled
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 małe jajko
  • ser z niebieską pleśnią do posypaia

Wykonanie:

Rozmrożone krewetki wrzucami do miseczki i mieszamy z sosem chili. Marynujemy ok. pół godz. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą pozostałe składniki sosu. Krewetki z sosem chili oraz resztę mieszanki na sos wylewamy na patelnię i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 min. (od zagotowania), mieszamy często.

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Gorący wsypujemy na patelnię, dodajemy rozkłócone jajko i pietruszkę. Mieszamy i smażymy do ścięcia się jajka. Można doprawić pieprzem. Posypujemy serem startym na dużych oczkach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz