Składniki (2 porcje):
Krewetki w sosie:
- 30 szt. średnich mrożonych krewetek
- 4 łyżki sosu chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka posiekanet natki pietruszki
- 150 g. ryżu Parboiled
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 małe jajko
- ser z niebieską pleśnią do posypaia
Wykonanie:
Rozmrożone krewetki wrzucami do miseczki i mieszamy z sosem chili. Marynujemy ok. pół godz. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą pozostałe składniki sosu. Krewetki z sosem chili oraz resztę mieszanki na sos wylewamy na patelnię i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 min. (od zagotowania), mieszamy często.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Gorący wsypujemy na patelnię, dodajemy rozkłócone jajko i pietruszkę. Mieszamy i smażymy do ścięcia się jajka. Można doprawić pieprzem. Posypujemy serem startym na dużych oczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz