Składniki (2 porcje):
- 2 filety z piersi grubości 1 cm.
- 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki drobno startego parmezanu lub innego twardego sera
- 1 jajko
- olej do smażenia
- kilka liści kruchej sałaty
- kilka rzodkiewek
- 100 g. serka śmietankowo-kanapkowego typu feta
- garść ziaren słonecznika
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Nieduże filety rozbijamy lekko na grubość 1 cm., obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w mieszance orzechów, bułki tartej i parmezanu. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
Składniki sosu miksujemy blenderem. Polewamy nim sałatę z fetą i rzodkiewką.
Na suchej patelni prażymy krótko słonecznik. Posypujemy nim sałatę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz