wtorek, 10 czerwca 2014

Kurczak w orzechowej panierce z sałatą, rzodkiewką i fetą


Składniki (2 porcje):
  • 2 filety z piersi grubości 1 cm.
  • 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • kilka liści kruchej sałaty
  • kilka rzodkiewek
  • 100 g. serka śmietankowo-kanapkowego typu feta
  • garść ziaren słonecznika
Sos do sałaty:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

Nieduże filety rozbijamy lekko na grubość 1 cm., obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w mieszance orzechów, bułki tartej i parmezanu. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.

Składniki sosu miksujemy blenderem. Polewamy nim sałatę z fetą i rzodkiewką.

Na suchej patelni prażymy krótko słonecznik. Posypujemy nim sałatę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz