poniedziałek, 2 czerwca 2014

Fettuccine z "zakochanym" pesto


Składniki (4 porcje):
  • 400 g. makaronu fettuccine
  • 1 duży pęczek świeżej kolendry (lub 2 małe)
  • duża gałązka lubczyku (ok. 10 szt. dużych listków)
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki drobno startego parmezanu (lub innego sera długodojrzewającego) + do posypania
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

Wykonanie:

Na suchej patelni lekko prażymy orzechy, wrzucamy do wysokiego naczynia razem z czosnkiem, serem, listkami kolendry i lubczyku. Miksujemy blenderem, dodajemy sok z cytryny i po łyżce oliwy, doprawiamy solą i dokładnie miksujemy na pastę (mogą być widoczne małe grudki składników).

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy i mieszamy z pesto. Podajemy posypany startym serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz