poniedziałek, 23 czerwca 2014

Sernik na zimno z malinami



Składniki (tortownica o średnicy 20 cm.):

Spód:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 62 g. margaryny
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki kakao
Masa:
  • 500 g. twarogu sernikowego (użyłam takiego z wiadereczka)
  • 340 g. jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g. białej czekolady
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 40 ml. zimnej wody
Ponadto:
  • maliny na wierzch
  • 1 galaretka malinowa

Wykonanie:

Ze składników na spód zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 1 godz. do lodówki.

Dno tortownicy smarujemy margaryną. Z papieru do pieczenia wycinamy koło o średnicy 20 cm. i przyklejay do dna tortownicy. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy dopasowując do dna formy. Pieczemy w temp. 200°C przez 15-20 min. Studzimy.

Twaróg, jogurt i oba cukry miksujemy w wyższym naczyniu. Czekoladę dzielimy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po przestudzeniu miksujemy z serkiem.

Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie stawiamy na bardzo małym ogniu i mieszając czekamy, aż będzie płynna ( nie doprowadzamy do zagotowania!). 

Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodajemy kilka łyżek zmiksowanej masy i szybko miksujemy. Od razu wlewamy do całości masy sernikowej i miksujemy na najwyższych obrotach. Wylewamy na kruchy spód i wstawiamy do lodówki.

Na masie układamy maliny i zalewamy galaretką.



1 komentarz: