Składniki (blaszka o wym. 25 cm. x 21 cm.):
- 2 galaretki truskawkowe
- 0,75 l. wody
- truskawki na wierzch
Ciasto:
- 3 jajka
- pół szkl. mąki pszennej
- pół szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. mleka
- 3 łyżki żelatyny
- 3 jajka
- 125 g. margaryny
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 szkl. truskawek zmiksowanych blenderem
Wykonanie:
Przygotowujemy biszkopt. Ubijamy białka, dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy, a następnie żółtka. Wsypujemy po trochę mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w temp. 170°C do zrumienienia i suchego patyczka. Studzimy.
Do mleka dodajemy żelatynę, zagotowujemy cały czas mieszając.
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie z żółtkami. Ubijamy pianę z białek. Do margaryny dodajemy po 1 łyżce ostudzonego mleka i dalej miksujemy. Wlewamy zmiskowane truskawki, cały czas miksując. Na koniec mieszamy wszystko łyżką z ubitymi białkami.
Tężejący krem wylewamy a biszkopt. Schładzamy, na piance układamy całe lub połówki truskawek. Zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz