czwartek, 12 czerwca 2014

Biszkopt i... truskawka w trzech postaciach


Składniki (blaszka o wym. 25 cm. x 21 cm.):
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,75 l. wody
  • truskawki na wierzch
Ciasto:
  • 3 jajka
  • pół szkl. mąki pszennej
  • pół szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
  • 1 szkl. mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 jajka
  • 125 g. margaryny
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 szkl. truskawek zmiksowanych blenderem

Wykonanie:

Przygotowujemy biszkopt. Ubijamy białka, dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy, a następnie żółtka. Wsypujemy po trochę mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w temp. 170°C do zrumienienia i suchego patyczka. Studzimy.

Do mleka dodajemy żelatynę, zagotowujemy cały czas mieszając.

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie z żółtkami. Ubijamy pianę z białek. Do margaryny dodajemy po 1 łyżce ostudzonego mleka i dalej miksujemy. Wlewamy zmiskowane truskawki, cały czas miksując. Na koniec mieszamy wszystko łyżką z ubitymi białkami.

Tężejący krem wylewamy a biszkopt. Schładzamy, na piance układamy całe lub połówki truskawek. Zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz