Składniki (2 porcje):
- 1 nieduży bakłażan
- 1 szkl. długoziarnistego ryżu
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szkl. soku pomidorowego
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Wykonanie:
Bakłażana przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ, zostawiając przy skórce warstwę ok. 2 cm. grubości. Wnętrze połówek solimy i układamy na sicie skórką ku górze. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Na rozgraną oliwę wrzucamy miąższ bakłażana, posiekaną cebulę, czosnek i pomidora pokrojonego w kostkę. Podsmażamy 5 min. Dodajemy ryż, oregono, doprawiamy do smaku, wlewamy 1/4 szkl. soku pomidorowego i dokładnie mieszamy.
Do bakłażanów nakładamy farsz, lekko ugniatając. Układamy w naczyniu żaroodpornym i po wierzchu polewamy pozostałym sokiem. Zapiekamy ok. 40 min. w temp. 180°C, aż bakłażan zmięknie. Posypujemy natką i podajemy gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz