sobota, 31 maja 2014

Faszerowany bakłażan


Składniki (2 porcje):
  • 1 nieduży bakłażan
  • 1 szkl. długoziarnistego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szkl. soku pomidorowego
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Bakłażana przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ, zostawiając przy skórce warstwę ok. 2 cm. grubości. Wnętrze połówek solimy i układamy na sicie skórką ku górze. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości. Odcedzamy i studzimy.

Na rozgraną oliwę wrzucamy miąższ bakłażana, posiekaną cebulę, czosnek i pomidora pokrojonego w kostkę. Podsmażamy 5 min. Dodajemy ryż, oregono, doprawiamy do smaku, wlewamy 1/4 szkl. soku pomidorowego i dokładnie mieszamy.

Do bakłażanów nakładamy farsz, lekko ugniatając. Układamy w naczyniu żaroodpornym i po wierzchu polewamy pozostałym sokiem. Zapiekamy ok. 40 min. w temp. 180°C, aż bakłażan zmięknie. Posypujemy natką i podajemy gorące.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz