- 2 szkl. mąki pszennej
- 20 dkg. margaryny
- 1 szkl. cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- rabarbar (ile chcecie)
- margaryna do wysmarowania blaszki
- pół szkl. bułki tartej
- cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno (trzepaczką sprężynową), partiami dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy, aż ładnie się wszystko połączy a masa będzie puszysta i nabierze powietrza.
Wyciagamy trzepaczkę, partiami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy wystudzoną margarynę i mieszamy, aż połaczy się z ciastem.
Ciasto wylewamy do blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch (ciasto jest gęstawe, tak ma być:) ) i posypujemy cienko bułką tartą. Teraz układamy kawałki rabarbaru (2-3 cm.). Pieczemy 40-50 min. w temp. 170°C. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz