czwartek, 22 maja 2014

Rabarbarowe


 Składniki (blaszka o wym. 25 cm. x 21 cm.):
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 20 dkg. margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rabarbar (ile chcecie)
  • margaryna do wysmarowania blaszki
  • pół szkl. bułki tartej
  • cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy i studzimy.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno (trzepaczką sprężynową), partiami dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy, aż ładnie się wszystko połączy a masa będzie puszysta i nabierze powietrza.

Wyciagamy trzepaczkę, partiami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy wystudzoną margarynę i mieszamy, aż połaczy się z ciastem.

Ciasto wylewamy do blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch (ciasto jest gęstawe, tak ma być:) ) i posypujemy cienko bułką tartą. Teraz układamy kawałki rabarbaru (2-3 cm.). Pieczemy 40-50 min. w temp. 170°C. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz