niedziela, 18 maja 2014

Polędwica w sosie słodko-kwaśnym z makaronem ryżowym


Składniki (3 porcje):
  • 300 g. polędwicy wieprzowej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 mała papryka czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 g. suchej ciecierzycy
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 100 g. makaronu ryżowego
Sos:
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki sosu sojowego

Wykonanie:

Ciecierzycę namaczamy na noc. Gotujemy 45 min. do miękkości lub według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Polędwicę kroimy w paski długości 5 cm. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i przesmażamy 1 min. Paprykę kroimy w większe kawałki, seler w plasterki, dodajemy do cebuli i smażymy często mieszając ok. 3 min. Dodajemy imbir i posiekaną papryczkę. Warzywa zdejmujemy z patelni.

Na łyżce oleju smażymy polędwicę przez 5 min. Dorzucamy podduszone warzywa, ciecierzycę, wlewamy wymieszane składniki sosu. Mieszając gotujemy przez kilka mintu, aż sos zgęstnieje.

Makaron ryżowy przygotowujemy wg. instrucji podanej na opakowaniu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz