Składniki (3 porcje):
- 300 g. polędwicy wieprzowej
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 mała papryka czerwona
- 4 ząbki czosnku
- pół papryczki chili
- 2 łodygi selera naciowego
- 100 g. suchej ciecierzycy
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 100 g. makaronu ryżowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki sosu sojowego
Wykonanie:
Ciecierzycę namaczamy na noc. Gotujemy 45 min. do miękkości lub według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
Polędwicę kroimy w paski długości 5 cm. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i przesmażamy 1 min. Paprykę kroimy w większe kawałki, seler w plasterki, dodajemy do cebuli i smażymy często mieszając ok. 3 min. Dodajemy imbir i posiekaną papryczkę. Warzywa zdejmujemy z patelni.
Na łyżce oleju smażymy polędwicę przez 5 min. Dorzucamy podduszone warzywa, ciecierzycę, wlewamy wymieszane składniki sosu. Mieszając gotujemy przez kilka mintu, aż sos zgęstnieje.
Makaron ryżowy przygotowujemy wg. instrucji podanej na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz