Ciasto:
- 300 g. mąki pszennej + 3 łyżki
- 100 g. mąki krupczatki
- 40 g. świeżych drożdży
- 250 ml. wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos na spód:
- 2 łyżki łagodnego ketchupu (Pudliszki)
- 2 łyżeczki ostrego sosu chili
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy Grill ziołowy (Prymat)
Dodatki:
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- pół papryki żółtej
- 10 szt. pieczarek
- 150 g. sera żółtego
- przyprawa Grill ziołowy (Prymat) do posypania
Wykonanie:
Obie mąki przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Do ciepłej wody (ale nie gorącej!) wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki, mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy na 15 min. Do miski z mąką wlewamy rozczyn i mieszamy, dolewamy oliwę i zagniatamy ciasto dłońmi na stolnicy przez kilka minut. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Papryki kroimy w paski, pieczarki w grubsze plasterki, ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy ze sobą składniki sosu.
Ciasto dzielimy na 2 części, każdą wyrabiamy chwilę rękami na stolnicy i nadajemy kształt koła (boki grubsze niż środek). Układamy na natłuszczonej blasze. Ciasto smarujemy sosem zostawiając czyste ranty, posypujemy serem, układamy pieczarki i paprykę. Wierzch posypujemy przyprawą ziołową.
Pieczemy przez 15 min. do zrumienienia w temp. 250°C.
Wygląda super.
OdpowiedzUsuń