środa, 14 maja 2014

Pizza paprykowa


 Składniki (2 pizze o średnicy 25 cm.):

Ciasto:
  • 300 g. mąki pszennej + 3 łyżki
  • 100 g. mąki krupczatki
  • 40 g. świeżych drożdży
  • 250 ml. wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos na spód:
  • 2 łyżki łagodnego ketchupu (Pudliszki)
  • 2 łyżeczki ostrego sosu chili
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy Grill ziołowy (Prymat)
Dodatki:
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • pół papryki żółtej
  • 10 szt. pieczarek
  • 150 g. sera żółtego
  • przyprawa Grill ziołowy (Prymat) do posypania

Wykonanie:

Obie mąki przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Do ciepłej wody (ale nie gorącej!) wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki, mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy na 15 min. Do miski z mąką wlewamy rozczyn i mieszamy, dolewamy oliwę i zagniatamy ciasto dłońmi na stolnicy przez kilka minut. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

Papryki kroimy w paski, pieczarki w grubsze plasterki, ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy ze sobą składniki sosu.

Ciasto dzielimy na 2 części, każdą wyrabiamy chwilę rękami na stolnicy i nadajemy kształt koła (boki grubsze niż środek). Układamy na natłuszczonej blasze. Ciasto smarujemy sosem zostawiając czyste ranty, posypujemy serem, układamy pieczarki i paprykę. Wierzch posypujemy przyprawą ziołową.

Pieczemy przez 15 min. do zrumienienia w temp. 250°C.





1 komentarz: