Składniki (blacha o wym. 25 cm. x 21 cm.):
Ciasto:
- 3 jajka
- pół szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 l. mleka
- 250 g. margaryny lub masła
- 1 op. cukru waniliowego
- 3/4 szkl. cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 galaretki agrestowe
- 5 jabłek
- 0,75 l. wody
- 100 g. wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
Z białek ubijamy pianę. Dodajemy po trochę cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Partiami wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do blachy wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 170°C do suchego patyczka.
Przygotowujemy krem. Z 1/2 l. mleka odlewamy ok. 1 szkl. i mieszamy je z mąkami. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mleko z mąką i intensywnie mieszamy do powstania gęstego budyniu. Studzimy a następnie miksujemy z margaryną. Połowę kremu wykładamy na zimny biszkopt.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Gdy będą już mocno gęstnieć mieszamy z jabłkami startymi na dużych oczkach tarki. Masę wylewamy na krem, wstawiamy do lodówki, aby całkowicie zastygła.
Na masę jabłeczną wykładamy drugą połowę kremu.
Na patelni rozpuszczamy margarynę, wsypujemy wiórki i cukier. Prażymy często mieszając do uzyskania złocistego koloru. Studzimy. Zimne wiórki rozkładamy na kremie (można lekko wklepać łyżką). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz