czwartek, 29 maja 2014

"Jabłkowe trocinki"


Składniki (blacha o wym. 25 cm. x 21 cm.):

Ciasto:
  • 3 jajka
  • pół szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 0,5 l. mleka
  • 250 g. margaryny lub masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa jabłkowa:
  • 2 galaretki agrestowe
  • 5 jabłek
  • 0,75 l. wody
Posypka:
  • 100 g. wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
Wykonanie:

Z białek ubijamy pianę. Dodajemy po trochę cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Partiami wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do blachy wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 170°C do suchego patyczka.

Przygotowujemy krem. Z 1/2 l. mleka odlewamy ok. 1 szkl. i mieszamy je z mąkami. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mleko z mąką i intensywnie mieszamy do powstania gęstego budyniu. Studzimy a następnie miksujemy z margaryną. Połowę kremu wykładamy na zimny biszkopt.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Gdy będą już mocno gęstnieć mieszamy z jabłkami startymi na dużych oczkach tarki. Masę wylewamy na krem, wstawiamy do lodówki, aby całkowicie zastygła.

Na masę jabłeczną wykładamy drugą połowę kremu.

Na patelni rozpuszczamy margarynę, wsypujemy wiórki i cukier. Prażymy często mieszając do uzyskania złocistego koloru. Studzimy. Zimne wiórki rozkładamy na kremie (można lekko wklepać łyżką). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz