Składniki (2 porcje):
- 1 szkl. ryżu do sushi
- 1,5 szkl. wody
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Kurczak teriyaki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka miodu
oraz:
- 2 płaty nori
- 2-3 łyżki majonezu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sos sojowy do podania
Wykonanie:
Ryż płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, do czasu aż woda będzie czysta. Wrzucamy do rondelka i zalewamy wodą. Zagotowujemy pod przykryciem (mieszamy od czasu do czasu). Zmiejszamy ognień i gotujemy 8 min. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 15 min.
Mieszamy ocet, cukier i sól i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, studzimy. Ryż mieszamy z octem i studzimy.
Kurczaka kroimy w długie paski grubości 1,5 x 1,5 cm. Mieszamy oba sosy, olej i miód i lekko podgrzewamy, by składniki się połączyły. Przelewamy do miseczki, dodajemy kurczaka i mieszamy. Wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
Paski kurczaka obsmażamy na patelni, rumieniąc z każdej strony (5 min. z każdej strony). Studzimy.
Majonez mieszamy z papryką.
Ryż rozkładamy na płatach nori. Przy jednej krótszej krawędzi płata pozostawiamy 2 cm. wolnego paska. 3 cm. od krawędzi przeciwległej smarujemy ryż paskiem majonezu z papryką, na niego kładziemy paski kurczaka. Zwijamy ciasno roladki, 2 cm. pasek zwilżamy wodą. Roladki kroimy ostrym, zwilżonym nożem na grubość 2,5 cm. Podajemy z sosem sojowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz