środa, 7 maja 2014

Sushi z kurczakiem teriyaki


Składniki (2 porcje):
  • 1 szkl. ryżu do sushi
  • 1,5 szkl. wody
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
Kurczak teriyaki:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka miodu
oraz:
  • 2 płaty nori
  • 2-3 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sos sojowy do podania

Wykonanie:

Ryż płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, do czasu aż woda będzie czysta. Wrzucamy do rondelka i zalewamy wodą. Zagotowujemy pod przykryciem (mieszamy od czasu do czasu). Zmiejszamy ognień i gotujemy 8 min. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 15 min.

Mieszamy ocet, cukier i sól i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, studzimy. Ryż mieszamy z octem i studzimy.

Kurczaka kroimy w długie paski grubości 1,5 x 1,5 cm. Mieszamy oba sosy, olej i miód i lekko podgrzewamy, by składniki się połączyły. Przelewamy do miseczki, dodajemy kurczaka i mieszamy. Wstawiamy na 1 godz. do lodówki.

Paski kurczaka obsmażamy na patelni, rumieniąc z każdej strony (5 min. z każdej strony). Studzimy.
Majonez mieszamy z papryką.

Ryż rozkładamy na płatach nori. Przy jednej krótszej krawędzi płata pozostawiamy 2 cm. wolnego paska. 3 cm. od krawędzi przeciwległej smarujemy ryż paskiem majonezu z papryką, na niego kładziemy paski kurczaka. Zwijamy ciasno roladki, 2 cm. pasek zwilżamy wodą. Roladki kroimy ostrym, zwilżonym nożem na grubość 2,5 cm. Podajemy z sosem sojowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz