Składniki (keksówka o wymiarach 32 cm. x 8 cm.):
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. cukru
- 200 ml. mleka
- 2 jajka
- 5 dkg. margaryny
- 2 dkg. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Masa jabłeczna:
- 2,5 jabłka
- 1 łyżka margaryny
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g. płatków migdałowych
Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy margarynę i studzimy.
Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy dołeczek i wkruszamy do niego drożdże i posypujemy 1 łyżką cukru. Mleko lekko podgrzewamy (ma być lekko ciepłe). Wlewamy na drożdże około 1/4 szkl. mleka i mieszamy rozpuszczając je, jednocześnie zagarniając łyżką trochę mąki z brzegów, by powstała średniej gęstości papka. Odstawiamy na 10 min.
W pozystałym mleku rozpuszczamy oba cukry, szczyptę soli, wbijamy jajka i roztrzepujemy całość widelcem. Wlewamy całość do miski z mąką i zaczynem. Mieszamy dokładnie, na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę, a nastepnie wyrabiamy ciasto łyżką ok. 10 min. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
Na suchej patelni rumienimy lekko płatki migdała.
Jabłka obieramy, kroimy w drobniejszą kostkę. W garnku rozpuszczamy margarynę, wrzucamy jabłka, i skrapiamy je sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i prażymy na małym ogniu czesto mieszając około 5 min. Dorzucamy migdały, skórkę cytrynową i cynamon. Prażymy jeszcze kilka minut.
Ciasto dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy (na kształt prostokąta) na grubość 1 cm. Masę dzielimy na 2 części i rozkładamy wzdłuż dłuższych boków prostokątów. Zwijamy dwa wałki, tak by masa jabłeczna była schowana. Wałki układamy obok siebie i przeplatamy ze sobą spiralnie. Wkładamy do wysmarowanej margaryną keksówki i odstawiamy, aby strucla podrosła (ok. 40 min.). Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 180°C do zrumienienia i suchego patyczka (30-40 min.).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz