Składniki (2 porcje):
- 30 szt. średnich krewetek (używam mrożonych)
- 1 puszka pomidorów krojonych z zalewą (400 g.)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki ostrego sosu chili
- 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
- sól morska
- 200 g. makaronu spaghetti
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Szklimy przez minutę, następnie dodajemy natkę pietruszki, pomidory z zalewą i zagotowujemy. Wlewamy wino, gotujemy na małym ogniu około 7 min. Dorzucamy wcześniej rozmrożone krewetki (obrane z pancerzy i ogonków), sos doprawiamy solą morską i sosem chili, gotujemy jeszcze 3 min. (jeśli używacie świeżych krewetek gotowanie wydłużamy do ok. 8 min.).
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz