środa, 30 kwietnia 2014

Spaghetti z krewetkami


Składniki (2 porcje):
  • 30 szt. średnich krewetek (używam mrożonych)
  • 1 puszka pomidorów krojonych z zalewą (400 g.)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki ostrego sosu chili
  • 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
  • sól morska
  • 200 g. makaronu spaghetti
Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Szklimy przez minutę, następnie dodajemy natkę pietruszki, pomidory z zalewą i zagotowujemy. Wlewamy wino, gotujemy na małym ogniu około 7 min. Dorzucamy wcześniej rozmrożone krewetki (obrane z pancerzy i ogonków), sos doprawiamy solą morską i sosem chili, gotujemy jeszcze 3 min. (jeśli używacie świeżych krewetek gotowanie wydłużamy do ok. 8 min.).

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz