niedziela, 13 kwietnia 2014

Polędwiczki w pieprzu z sosem pieczarkowym i purée ziemniaczano-chrzanowym



Składniki (2 porcje):
  • 8 małych steków z polędwicy wieprzowej grubości 1 cm.
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól i grubo mielony czarny pieprz
Sos pieczarkowy:
  • 300 g. małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 60 ml. czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 60 ml. śmietanki 30%
Purée ziemniaczano-chrzanowe:
  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
Wykonanie:

Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dorzucamy pieczarki pokrojone w duże cząstki, podsmażamy przez 2 minuty. Wlewamy sos sojowy, bulion oraz wkruszamy suszone grzyby i dusimy pod przykryciem 5 min. Dodajemy wino i dusimy kolejne 5 min. Zdejmujemy pokrywkę, czekamy, aż trochę płynu odparuje, dodajemy musztardę. Po zagotowaniu wlewamy śmietankę i gotujemy do czasu, aż sos lekko zgęstnieje. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i od razu tłuczemy na purée. Dodajemy masło i chrzan i dokładnie łączymy z ziemniakami. 

Polędwiczki smarujemy oliwą i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, obsmażamy polędwiczki po 1 min. z obu stron lekko rumieniąc. Przed podaniem posypujemy solą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz