Składniki (2 porcje):
- 8 małych steków z polędwicy wieprzowej grubości 1 cm.
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól i grubo mielony czarny pieprz
- 300 g. małych pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 szklanki wywaru warzywnego
- kilka suszonych grzybów
- 2 łyżki sosu sojowego
- 60 ml. czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki musztardy dijon
- 60 ml. śmietanki 30%
- 8 średnich ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dorzucamy pieczarki pokrojone w duże cząstki, podsmażamy przez 2 minuty. Wlewamy sos sojowy, bulion oraz wkruszamy suszone grzyby i dusimy pod przykryciem 5 min. Dodajemy wino i dusimy kolejne 5 min. Zdejmujemy pokrywkę, czekamy, aż trochę płynu odparuje, dodajemy musztardę. Po zagotowaniu wlewamy śmietankę i gotujemy do czasu, aż sos lekko zgęstnieje. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i od razu tłuczemy na purée. Dodajemy masło i chrzan i dokładnie łączymy z ziemniakami.
Polędwiczki smarujemy oliwą i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, obsmażamy polędwiczki po 1 min. z obu stron lekko rumieniąc. Przed podaniem posypujemy solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz