piątek, 18 kwietnia 2014

Racuchy bananowe z kleksem cynamonowym

 


Składniki (25-30 szt.):
  • 1 szkl. lekko letniego mleka
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1,5 banana
  • 20 g. świeżych drożdży
  • olej
Sos cynamonowy:
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie na środku i wkruszamy drożdże. Posypujemy 1 łyżeczką cukru i wlewamy trochę mleka, aby powstał zaczyn do wyrośnięcia. Odstawiamy na 10 min. Po tym czasie mieszamy, dodajemy resztę mleka, rozkłócone jajko, sól, cukier i banana rozgniecionego widelcem na papkę. Łączymy składniki i odstawiamy na 1 godz.

Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Składniki sosu mieszamy ze sobą i ozdabiamy nim usmażone racuchy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz