Składniki (25-30 szt.):
- 1 szkl. lekko letniego mleka
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/4 szkl. cukru
- 1,5 banana
- 20 g. świeżych drożdży
- olej
Sos cynamonowy:
- 2 łyżki śmietany 36%
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie na środku i wkruszamy drożdże. Posypujemy 1 łyżeczką cukru i wlewamy trochę mleka, aby powstał zaczyn do wyrośnięcia. Odstawiamy na 10 min. Po tym czasie mieszamy, dodajemy resztę mleka, rozkłócone jajko, sól, cukier i banana rozgniecionego widelcem na papkę. Łączymy składniki i odstawiamy na 1 godz.
Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Składniki sosu mieszamy ze sobą i ozdabiamy nim usmażone racuchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz