Składniki (2 porcje):
- 4 filety z łososia wielkości 7 cm.x 7 cm.
- 5 łyżek drobno posiekanych orzechów ziemnych
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 g. ryżu
- 1,5 łyżeczki curry
- wywar warzywny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- olej
Do wrzącego wywaru dodajemy 1 łyżeczkę curry, gotujemy w nim ryż do miękkości.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, koperek, pietruszkę i tymianek. Po minucie dodajemy ugotowany ryż i pół łyżeczki curry. Mieszamy wszystko dokładnie i podsmażamy na niewielkim ogniu ok. 2-3 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Łososia oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, po czym strzepujemy nadmiar. Zanurzamy w rozkłóconym jajku, a następnie panierujemy w mieszance orzeszków i bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niezbyt dużym ogniu do zezłocenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz