środa, 9 kwietnia 2014

Łosoś w orzeszkach ziemnych z ryżem curry


Składniki (2 porcje):

  • 4 filety z łososia wielkości 7 cm.x 7 cm.
  • 5 łyżek drobno posiekanych orzechów ziemnych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 g. ryżu
  • 1,5 łyżeczki curry
  • wywar warzywny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • olej
Wykonanie:

Do wrzącego wywaru dodajemy 1 łyżeczkę curry, gotujemy w nim ryż do miękkości.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, koperek, pietruszkę i tymianek. Po minucie dodajemy ugotowany ryż i pół łyżeczki curry. Mieszamy wszystko dokładnie i podsmażamy na niewielkim ogniu ok. 2-3 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Łososia oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, po czym strzepujemy nadmiar. Zanurzamy w rozkłóconym jajku, a następnie panierujemy w mieszance orzeszków i bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niezbyt dużym ogniu do zezłocenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz