czwartek, 24 kwietnia 2014

Polędwiczki wołowe z ziemniakami masala


Składniki (2 porcje):
  • 4 steki z polędwicy wołowej grubości 1 cm.
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki masala:
  • 8 ziemniaków
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka przyprawy Bombaj Masala (Kotanyi)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Steki oprószamy pieprzem, smarujemy oliwą. W miseczce mieszamy majeranek z natką i każdego steka panierujemy w ziołach. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy w momencie gdy są jeszcze lekko twarde. Studzimy. Kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ziemniaki, posypujemy je przyprawami i mieszamy, aby się nimi pokryły. Smażymy często mieszając przez 5-10 min.

Polędwiczki smażymy na rozgrzanym oleju po 1-2 min. z każdej strony. Po usmażeniu doprawiamy solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz