Składniki (2 porcje):
- 4 steki z polędwicy wołowej grubości 1 cm.
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Ziemniaki masala:
- 8 ziemniaków
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka przyprawy Bombaj Masala (Kotanyi)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Steki oprószamy pieprzem, smarujemy oliwą. W miseczce mieszamy majeranek z natką i każdego steka panierujemy w ziołach. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy w momencie gdy są jeszcze lekko twarde. Studzimy. Kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ziemniaki, posypujemy je przyprawami i mieszamy, aby się nimi pokryły. Smażymy często mieszając przez 5-10 min.
Polędwiczki smażymy na rozgrzanym oleju po 1-2 min. z każdej strony. Po usmażeniu doprawiamy solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz