czwartek, 31 lipca 2014

Sernik z musem malinowym na razowym czekoladowym spodzie


 Składniki (forma o średnicy 24 cm.):

Spód:
  • 1 szkl. mąki pszennej razowej
  • 100 g. masła
  • 25 g. gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
Masa:
  • 400 g. sera białego tłustego
  • 150 g. śmietanki 30%
  • 4 łyżki zmiksowanych wiórków kokosowych
  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 białka
Mus malinowy:
  • 1,5 szkl. świeżych lub mrożonych malin
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody
Wykonanie:

Czekoladę ścieramy na dużych oczkach tarki. Wszystkie składniki na spód ciasta dokładnie zagniatamy na stolnicy. Ciastem wylepiamy spód i ranty tortownicy (u mnie forma do tarty). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 10 min. Wyciagamy z piekarnika.

Świeże lub rozmrożone maliny miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mus zagotowujemy, dodajemy miód, cukier puder i mąkę ziemniaczaną rozrobioną z wodą. Gdy zgęstnieje, odstawiamy.

Ser biały mielimy dwukrotnie. Za pomocą miksera łączymy go ze śmietanką, miodem, cukrem pudrem, wiórkami i żółtkami. Ubijamy bianę z białek i mieszamy ją delikatnie z masą serową.

Masę wykładamy na podpieczony spód. Na wierzchu wykładamy łyżką kleksy z musu malinowego. Pieczemy w 170°C przez 10 min. i kolejne 35-40 min. w 150°C. Studzimy w uchylonym piekarniku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz