piątek, 25 lipca 2014

Fettuccine z tuńczykiem


Składniki (2 porcje):
  • 150 g. makaronu fettuccine
  • 1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w oleju
  • pół puszki krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonego chili
  • 2 łyżki kaparów z zalewy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu + do posypania
  • 1 łyżka świeżych listków cząbru
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego oregano
  • 1 łyżeczka świeżej posiekanej bazylii

Wykonanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek oraz chili. Po minucie dodajemy tuńczyka (można odlać trochę oleju), pomidory i zioła, dusimy ok. 7 min. mieszając od czasu do czasu.

Następnie dodajemy parmezan i kapary, mieszamy i dusimy jeszcze przez minutę.

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Podajemy z sosem, posypujemy startym parmezanem.



2 komentarze:

  1. wygląda bardzo smakowicie! jestem fanką tuńczyka w puszce więc chętnie wypróbuję przepis, co prawda nieco zmodyfikowany bo kapar nie lubię :)

    w wolnej chwili serdecznie zapraszam do siebie! http://kuchniaczarow.blogspot.com/
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wpadnę :) Pozdrawiam :)

      Usuń