Składniki (2 porcje):
- 150 g. makaronu fettuccine
- 1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w oleju
- pół puszki krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonego chili
- 2 łyżki kaparów z zalewy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki drobno startego parmezanu + do posypania
- 1 łyżka świeżych listków cząbru
- 1 łyżeczka świeżego posiekanego oregano
- 1 łyżeczka świeżej posiekanej bazylii
Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek oraz chili. Po minucie dodajemy tuńczyka (można odlać trochę oleju), pomidory i zioła, dusimy ok. 7 min. mieszając od czasu do czasu.
Następnie dodajemy parmezan i kapary, mieszamy i dusimy jeszcze przez minutę.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Podajemy z sosem, posypujemy startym parmezanem.
wygląda bardzo smakowicie! jestem fanką tuńczyka w puszce więc chętnie wypróbuję przepis, co prawda nieco zmodyfikowany bo kapar nie lubię :)
OdpowiedzUsuńw wolnej chwili serdecznie zapraszam do siebie! http://kuchniaczarow.blogspot.com/
pozdrawiam :)
Na pewno wpadnę :) Pozdrawiam :)
Usuń