Składniki (12 szt.):
- 200 g. masła
- 110 g. cukru
- 200 g. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- kilka kropel olejku waniliowego
- ok. 6 łyżeczek nutelli
- 12 szt. wiśni
Lukier kawowy:
- 100 g. cukru
- 6 łyżeczek mielonej kawy
- 150 g. cukru pudru
- 6 łyżeczek mleka
Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem kilka minut. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Następnie wlewamy olejek, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto rozkładamy do palilotek lub foremek silikonowych, ułożonych w blaszce do babeczek i muffinek. Pieczemy 20 min. w temp. 180°C. Studzimy.
Babeczki nadziewamy nutellą przy pomocy tylki do nadziewania.
Z 6 łyżeczek kawy mielonej zaparzamy 100 ml. kawy. Do rondelka wlewamy 7 łyżek kawy, dodajemy cukier i gotujemy, aż zacznie gęstnieć.
Do wyższej miski (najlepiej ceramicznej) wsypujemy cukier puder i mieszamy na niskich obratach miksera, wlewając gorący syrop kawowy. Gdy wystygnie i zgęstnieje wstawiamy do kuchenki mikrofalowej i czekamy, aż się zagotuje. Wyciągamy, od razu wlewamy mleko i miskujemy. Babeczki polewamy lukrem póki jest ciepły. Wierzch dekorujemy wiśniami.
Przepiękne! I na pewno także smaczne :-)
OdpowiedzUsuńMa się rozumieć ;)
Usuń