poniedziałek, 28 lipca 2014

Babeczki z nutellą, lukrem kawowym i wiśnią


Składniki (12 szt.):

  • 200 g. masła
  • 110 g. cukru
  • 200 g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • ok. 6 łyżeczek nutelli
  • 12 szt. wiśni
Lukier kawowy:
  • 100 g. cukru
  • 6 łyżeczek mielonej kawy
  • 150 g. cukru pudru
  • 6 łyżeczek mleka

Wykonanie:

Masło miksujemy z cukrem kilka minut. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Następnie wlewamy olejek, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. 

Ciasto rozkładamy do palilotek lub foremek silikonowych, ułożonych w blaszce do babeczek i muffinek. Pieczemy 20 min. w temp. 180°C. Studzimy.

Babeczki nadziewamy nutellą przy pomocy tylki do nadziewania.

Z 6 łyżeczek kawy mielonej zaparzamy 100 ml. kawy. Do rondelka wlewamy 7 łyżek kawy, dodajemy cukier i gotujemy, aż zacznie gęstnieć.

Do wyższej miski (najlepiej ceramicznej) wsypujemy cukier puder i mieszamy na niskich obratach miksera, wlewając gorący syrop kawowy. Gdy wystygnie i zgęstnieje wstawiamy do kuchenki mikrofalowej i czekamy, aż się zagotuje. Wyciągamy, od razu wlewamy mleko i miskujemy. Babeczki polewamy lukrem póki jest ciepły. Wierzch dekorujemy wiśniami.





2 komentarze: