niedziela, 13 lipca 2014

Muffinki z malinami


 Składniki (13-14 szt.):

  • 250 g. mąki pszennej
  • 150 g. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 ml. kwaśnej śmietany 12%
  • 125 ml. oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szkl. malin
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

W jednej misce mieszamy składniki suche: przesianą mąkę, cukier i proszek. W drugiej składniki mokre: rozmącone jajka, śmietanę, olej i miód.

Składniki mokre wlewamy do suchych, dodajemy maliny i mieszamy krótko łyżką, tylko do połączenia.

Ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffin i babeczek, do 3/4 wysokości papilotek.
Pieczemy 20 min. w temp. 190-200°C do ładnego zrumienienia.

Muffinki studzimy i posypujemy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz