czwartek, 17 lipca 2014

Łosoś i cukinia pod parmezanową kruszonką z grzankami


 Składniki (2 porcje):

  • 2 dzwonka łososia
  • 30 plastrów cukinii o grubości 6 mm.
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku w łupinkach
  • 2 małe ciabaty
  • sól
  • pieprz
Kruszonka:
  • 4-5 łyżek drobno startego parmezanu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Łososia oprószamy solą i pieprzem oraz nacieramy odrobiną oliwy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Plasterki cukinii podsmażamy krótko z obu stron na łyżce oliwy. Przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i kminem mieszamy, aby przyprawy pokryły cukinię.

Na rozgrzaną łyżkę oliwy wrzucamy czosnek w łupinkach, podsmażamy z każdej strony, aż będzie mocno brązowy i kremowy w środku. Wykładamy.

Ciabaty kroimy i przygotowujemy grzanki. Czosnek obieramy z łupinek i rosmarowujemy go na grzankach.

Z margaryny, natki, bułki tartej i parmezanu zagniatamy kruszonkę. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym, obok po kilka plasterków cukinii, ułożonych jeden na drugim. Łososia i cukinię posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 25 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz