- 2 dzwonka łososia
- 30 plastrów cukinii o grubości 6 mm.
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku w łupinkach
- 2 małe ciabaty
- sól
- pieprz
- 4-5 łyżek drobno startego parmezanu
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Łososia oprószamy solą i pieprzem oraz nacieramy odrobiną oliwy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Plasterki cukinii podsmażamy krótko z obu stron na łyżce oliwy. Przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i kminem mieszamy, aby przyprawy pokryły cukinię.
Na rozgrzaną łyżkę oliwy wrzucamy czosnek w łupinkach, podsmażamy z każdej strony, aż będzie mocno brązowy i kremowy w środku. Wykładamy.
Ciabaty kroimy i przygotowujemy grzanki. Czosnek obieramy z łupinek i rosmarowujemy go na grzankach.
Z margaryny, natki, bułki tartej i parmezanu zagniatamy kruszonkę. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym, obok po kilka plasterków cukinii, ułożonych jeden na drugim. Łososia i cukinię posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz