Składniki ( na 13-14 szt.):
- 250 g. mąki pszennej
- 60 g. cukru białego
- 60 g. cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 200 ml. jogurtu naturalnego
- 100 g. masła lub margaryny
- 1 szkl. porzeczkoagrestu
Lukier czereśniowy:
- 250 g. cukru pudru
- 8 łyżeczek słodzonego soku czereśniowego (używam takiego własnej produkcji)
- 2 łyżeczki mleka
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy składniki suche: przesianą mąkę, oba cukry, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. W drugim naczyniu rozkłócamy jajka, dodajemy jogurt oraz rozpuszczoną i ostudzoną margarynę.
Po wymieszaniu składniki mokre przelewamy do suchych, wrzucamy porzeczkoagrest i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników (nie dłużej).
Ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinów do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 min. (do zrumienienia). Studzimy.
Cukier puder przesiewamy do wyższego naczynia, dodajemy 4 łyżeczki soku i mieszamy przy pomocy miksera ok. 2 min. Dolewamy kolejne 4 łyżeczki oraz 2 łyżeczki mleka i dalej miksujemy 3 min. (jeśli chcemy uzyskać rzadszy lukier dodajemy więcej mleka).
Ostudzone muffinki dekorujemy lukrem (na moich dodatkowo porzeczkoagrest i różowe porzeczki). Wstawiamy do lodówki, aby lukier szybciej zastygł.
Cudowne ,z tym lukrem zachwycają.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń