wtorek, 8 lipca 2014

Muffinki z porzeczkoagrestem i lukrem czereśniowym


Składniki ( na 13-14 szt.):
  • 250 g. mąki pszennej
  • 60 g. cukru białego
  • 60 g. cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 200 ml. jogurtu naturalnego
  • 100 g. masła lub margaryny
  • 1 szkl. porzeczkoagrestu
Lukier czereśniowy:
  • 250 g. cukru pudru
  • 8 łyżeczek słodzonego soku czereśniowego (używam takiego własnej produkcji)
  • 2 łyżeczki mleka

Wykonanie:

W jednej misce mieszamy składniki suche: przesianą mąkę, oba cukry, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. W drugim naczyniu rozkłócamy jajka, dodajemy jogurt oraz rozpuszczoną i ostudzoną margarynę.

Po wymieszaniu składniki mokre przelewamy do suchych, wrzucamy porzeczkoagrest i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników (nie dłużej).

Ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinów do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 min. (do zrumienienia). Studzimy.

Cukier puder przesiewamy do wyższego naczynia, dodajemy 4 łyżeczki soku i mieszamy przy pomocy miksera ok. 2 min. Dolewamy kolejne 4 łyżeczki oraz 2 łyżeczki mleka i dalej miksujemy 3 min. (jeśli chcemy uzyskać rzadszy lukier dodajemy więcej mleka).

Ostudzone muffinki dekorujemy lukrem (na moich dodatkowo porzeczkoagrest i różowe porzeczki). Wstawiamy do lodówki, aby lukier szybciej zastygł.







2 komentarze: