Składniki (2 porcje):
- 2 dzwonka łososia
- 2 plasterki cytryny
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 1 pomidor
- 1 mała cebula czerwona
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- grzanki z ulubionego pieczywa
- szczypiorek
Wykonanie:
Łososia oprószamy solą i pieprzem, polewamy obficie sokiem z cytryny z każdej strony i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Pomidor i brzoskwinie (opłukane pod zimną wodą z zalewy) kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy drobniutko. W misce mieszamy sok z cytryny, miód i cebulę. Po 10 min. dorzucamy brzoskwinie i pomidora i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy łososia. Na każde dzwonko układamy plaster cytryny. Smażymy ok. 2 min. na małym ogniu aż się zrumieni. Przekładamy na drugą stronę razem z plasterkami cytryny i smażymy 3 min.
Łososia podajemy z salsą na grzankach, posypaną szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz