czwartek, 10 lipca 2014

Łosoś cytrynowy z brzoskwiniową salsą i grzankami


Składniki (2 porcje):
  • 2 dzwonka łososia
  • 2 plasterki cytryny
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Salsa brzoskwiniowa:
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • grzanki z ulubionego pieczywa
  • szczypiorek

Wykonanie:

Łososia oprószamy solą i pieprzem, polewamy obficie sokiem z cytryny z każdej strony i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Pomidor i brzoskwinie (opłukane pod zimną wodą z zalewy) kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy drobniutko. W misce mieszamy sok z cytryny, miód i cebulę. Po 10 min. dorzucamy brzoskwinie i pomidora i dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy łososia. Na każde dzwonko układamy plaster cytryny. Smażymy ok. 2 min. na małym ogniu aż się zrumieni. Przekładamy na drugą stronę razem z plasterkami cytryny i smażymy 3 min. 

Łososia podajemy z salsą na grzankach, posypaną szczypiorkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz