Składniki (dwie pizze o średnicy 25 cm.):
- 7 g. suszonych drożdży
- 1/4 szkl. ciepłej wody
- 3 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. mąki kukurydzianej
- 3/4 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1 szkl. soku z marchewki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 duża cebula
- 1 szkl. kukurydzy konserwowej
- kilka listków oregano
- 250 g. grubo startego żółtego sera
Wykonanie:
Do szklanki z wodą wsypujemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 5 min.
W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, kukurydziną, chili, kmin rzymski i sól. Wlewamy drożdże, sok z marchewki i 2 łyżki oliwy. Wyrabiamy na stolnicy przez 10 min., aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie ugniatamy chwilę ciasto, dzielimy na 2 części. Z każdej porcji formujemy pizzę o średnicy 25 cm., układamy na suchych blachach.
Papryki kroimy w grubsze paski, cebulę w piórka. Wrzucamy do miski, dorzucamy kukurydzę, oregano i łyżkę oliwy. Mieszamy.
Na każdą pizzę rozkładamy ser i warzywa, odstawiamy na 20 min. Pieczemy w temp. 230°C do zrumienienia.
bardzo ładna i apetyczna pizza ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń