środa, 6 sierpnia 2014

Pizza po amerykańsku



Składniki (dwie pizze o średnicy 25 cm.):

  • 7 g. suszonych drożdży
  • 1/4 szkl. ciepłej wody
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej
  • 3/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 szkl. soku z marchewki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 szkl. kukurydzy konserwowej
  • kilka listków oregano
  • 250 g. grubo startego żółtego sera

Wykonanie:

Do szklanki z wodą wsypujemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 5 min.

W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, kukurydziną, chili, kmin rzymski i sól. Wlewamy drożdże, sok z marchewki i 2 łyżki oliwy. Wyrabiamy na stolnicy przez 10 min., aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Po tym czasie ugniatamy chwilę ciasto, dzielimy na 2 części. Z każdej porcji formujemy pizzę o średnicy 25 cm., układamy na suchych blachach.

Papryki kroimy w grubsze paski, cebulę w piórka. Wrzucamy do miski, dorzucamy kukurydzę, oregano i łyżkę oliwy. Mieszamy.

Na każdą pizzę rozkładamy ser i warzywa, odstawiamy na 20 min. Pieczemy w temp. 230°C do zrumienienia.





2 komentarze: