Składniki:
Ciasto:
- 125 g. mąki pszennej
- 70 g. masła
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
- pół jajka
- 1 łyżeczka mleka
Masa twarożkowa:
- 1 kubełek serka Almette z bazylią (150 g.)
- 1 łyżka masła
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 cebula
- 80 g. mrożonego szpinaku
- 60 g. sera cheedar
- 2 jajka
- 15-20 szt. pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. i wylepiamy dno i boki formy do tarty o średnicy 24 cm. Ciasto na dnie nakłuwamy widelcem i kilku miejscach, wstawiamy do lodówki na pół godz.
Na patelni rozpuszczamy masło, na nim szklimy posiekany czosnek i cebulę przez 2 min., dodajemy szpinak i smażymy kilka minut, aż zmięknie. Przekładamy do wyższej miski i blendujemy. Wrzucamy serek Almette, jajka i drobno starty cheedar, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i pieczemy w piekarniku przez 10 min. w temp. 190°C . Wyjmujemy i lekko studzimy, wylewamy na nie przygotowaną masę, na wierzchu układamy pomidorki i dalej zapiekamy przez 15 min.
Zachwycająca tarta.
OdpowiedzUsuń