czwartek, 28 sierpnia 2014

Tarta twarożkowa z pomidorkami koktajlowymi na słodkawym spodzie


Składniki:

Ciasto:
  • 125 g. mąki pszennej
  • 70 g. masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół jajka
  • 1 łyżeczka mleka
Masa twarożkowa:
  • 1 kubełek serka Almette z bazylią (150 g.)
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 80 g. mrożonego szpinaku
  • 60 g. sera cheedar
  • 2 jajka
  • 15-20 szt. pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. i wylepiamy dno i boki formy do tarty o średnicy 24 cm. Ciasto na dnie nakłuwamy widelcem i kilku miejscach, wstawiamy do lodówki na pół godz.

Na patelni rozpuszczamy masło, na nim szklimy posiekany czosnek i cebulę przez 2 min., dodajemy szpinak i smażymy kilka minut, aż zmięknie. Przekładamy do wyższej miski i blendujemy. Wrzucamy serek Almette, jajka i drobno starty cheedar, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i pieczemy w piekarniku przez 10 min. w temp. 190°C . Wyjmujemy i lekko studzimy, wylewamy na nie przygotowaną masę, na wierzchu układamy pomidorki i dalej zapiekamy przez 15 min.




1 komentarz: