Składniki (2 porcje):
- 200 g. makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1/4 szkl. wody
- kawałek świeżego imbiru 1 cm.x 2 cm.
- sól, pieprz
- 2 garście obranych prażonych pistacji
- kilka listków świeżego oregano
- kilka listków świeżej bazylii
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego dojrzewającego sera + do posypania
Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, szklimy przez minutę. Dodajemy cukinię obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę (sam miąższ, bez pestek). Podsmażamy często mieszając kilka minut, po czym dolewamy wodę, przykrywamy i dusimy 15-20 min.
Cukinię przekładamy do wyższego naczynia, dodajemy posiekany imbir, kmin rzymski, oregano, bazylię. Miksujemy na gładki sos. Następnie podgrzewamy, dorzucamy drobno posiekane pistacje i ser, doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, dodajemy do sosu i mieszamy.
Musi smakować wyśmienicie. Pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń