sobota, 9 sierpnia 2014

Spaghetti cukiniowo-pistacjowe


Składniki (2 porcje):
  • 200 g. makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 1/4 szkl. wody
  • kawałek świeżego imbiru 1 cm.x 2 cm.
  • sól, pieprz
  • 2 garście obranych prażonych pistacji
  • kilka listków świeżego oregano
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego dojrzewającego sera + do posypania

Wykonanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, szklimy przez minutę. Dodajemy cukinię obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę (sam miąższ, bez pestek). Podsmażamy często mieszając kilka minut, po czym dolewamy wodę, przykrywamy i dusimy 15-20 min.

Cukinię przekładamy do wyższego naczynia, dodajemy posiekany imbir, kmin rzymski, oregano, bazylię. Miksujemy na gładki sos. Następnie podgrzewamy, dorzucamy drobno posiekane pistacje i ser, doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, dodajemy do sosu i mieszamy.



2 komentarze: