Składniki (2 porcje):
- 150 g. makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pasty lub koncentratu pomidorowego
- 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka miodu
- 24 pomidorki koktajlowe
- 2 łyżeczki drobno posiekanej bazylii
- sól i pieprz
- 2 łyżki startego parmezanu
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany czosnek i szklimy przez minutę. Dodajemy wino i pastę pomidorową, mieszamy i czekamy, aż wino prawie całkowicie odparuje. Dodajemy miód oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wrzucamy umyte i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i gotujemy jeszcze 2 min., pilnując, aby się nie rozpadły.
Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do przygotowanego sosu razem z bazylią. Całość dokładnie mieszamy. Spaghetti podajemy posypane świeżo startym serem.
prostota i pełnia smaku, tak jak lubię!
OdpowiedzUsuńKilka prostych składników i obiad idealny gotowy :)
OdpowiedzUsuń