Składniki (2 porcje):
- 12 dużych lub średnich krewetek
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 1 szkl. ryżu arborio
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- 2 szkl. gorącego wywaru z warzyw
- 2 łyżeczki świeżo otartej skórki z pomarańczy
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- pieprz
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę i szklimy przez minutę. Wrzucamy ryż i mieszając smażymy 2 min. Następnie dolewamy wino i mieszamy.
Do ryżu wlewamy pół szkl. wywaru i gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia. Dodajemy skórkę z pomarańczy i kolejne pół szkl. wywaru. Po dwóch minutach wlewamy resztę wywaru. Gotujemy i mieszamy ok 18 min., aż ryż będzie miękki.
Dodajemy łyżkę masła i połowę parmezanu, doprawiamy pieprzem do smaku. Żółtko mieszamy z mlekiem i dodajemy do ryżu, mieszamy i gotujemy przez minutę. Wrzucamy resztę parmezanu, mieszamy i zdejmujemy z ognia, przykrywamy na 2 min.
Krewetki gotujemy na parze przez 5 min., aż będą miękkie. Układamy je na risotto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz