czwartek, 14 sierpnia 2014

Risotto z krewetkami i skórką pomarańczową


Składniki (2 porcje):
  • 12 dużych lub średnich krewetek
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 1 szkl. ryżu arborio
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 szkl. gorącego wywaru z warzyw
  • 2 łyżeczki świeżo otartej skórki z pomarańczy
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • pieprz

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę i szklimy przez minutę. Wrzucamy ryż i mieszając smażymy 2 min. Następnie dolewamy wino i mieszamy.

Do ryżu wlewamy pół szkl. wywaru i gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia. Dodajemy skórkę z pomarańczy i kolejne pół szkl. wywaru. Po dwóch minutach wlewamy resztę wywaru. Gotujemy i mieszamy ok 18 min., aż ryż będzie miękki.

Dodajemy łyżkę masła i połowę parmezanu, doprawiamy pieprzem do smaku. Żółtko mieszamy z mlekiem i dodajemy do ryżu, mieszamy i gotujemy przez minutę. Wrzucamy resztę parmezanu, mieszamy i zdejmujemy z ognia, przykrywamy na 2 min.

Krewetki gotujemy na parze przez 5 min., aż będą miękkie. Układamy je na risotto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz