poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i bazylią


Składniki (2 porcje):
  • 150 g. makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty lub koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 24 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej bazylii
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki startego parmezanu

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany czosnek i szklimy przez minutę. Dodajemy wino i pastę pomidorową, mieszamy i czekamy, aż wino prawie całkowicie odparuje. Dodajemy miód oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wrzucamy umyte i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i gotujemy jeszcze 2 min., pilnując, aby się nie rozpadły. 

Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do przygotowanego sosu razem z bazylią. Całość dokładnie mieszamy. Spaghetti podajemy posypane świeżo startym serem.




Dieta Śródziemnomorska

2 komentarze: