Składniki (3 porcje):
- 200 g. mąki pszennej
- 0,5 kg. ziemniaków
- 1 jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- parmezan do posypania
Sos pomidorowy:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 pomidory
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 gałązki tymianku
- kilka listków bazylii
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę. Po ostudzeniu wyrabiamy z mąką, jajkiem, gałką i solą. Z ciasta formujemy wałeczki grubości palca i tniemy na kluski długości ok. 2,5 cm. Każdą kluskę zgniatamy lekko widelcem, tworząc prążki.
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, mieszamy. Po wypłynięciu gotujemy 30 sekund, po czym odcedzamy.
Skórkę pomidorów nacinamy w kilku miejscach. Pomidory wkładamy do wrzątku na 3-5 min. Wyciągamy i obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek posiekany w plasterki oraz cebulę pokrojoną w piórka, szklimy ok. 2 min. Dodajemy pomidory, posiekaną natkę i listki tymianku. Dusimy 5 min. Następnie dodajemy koncentrat, cukier i doprawiamy sos solą i pieprzem. Po 2 min. wrzucamy posiekaną bazylię, mieszamy i zestawiamy z ognia.
Przed podaniem gnocchi posypujemy startym parmezanem.
Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń