Składniki (4 porcje):
- 1 łyżka masła
- 1 posiekana cebula
- 1/4 łyżeczki suszonego cząbru
- 430 g. kalafiora + 50 g.
- 250 ml. mleka 2%
- 200 ml. wywaru z warzyw
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki oleju
- 65 g. startego sera cheedar
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę szklimy na maśle, dodajemy cząber, kalafior podzielony na różyczki. Wlewamy gorący wywar i mleko, dorzucamy listek laurowy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 min.
50 g. kalafiora dzielimy na bardzo malutkie różyczki, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia.
Z zupy wyjmujemy liść laurowy i studzimy. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy ser i mieszamy, aż się rozpuści.
Zupę podajemy posypaną natką pietruszki oraz podsmażonymi różyczkami kalafiora.
zapowiada się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńCudowna ,właśnie jestem chora ,przydałaby mi się.
OdpowiedzUsuń