Składniki (20 babeczek):
Ciasto:
- 250 g. mąki pszennej
- 135 g. masła
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Krem:
- 1,5 szkl. mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 125 g. masła
- 1 galaretka o smaku "pink Margarita" (Winiary)
- 0,5 szkl. wrzątku
- maliny do ozdoby
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy na stolnicy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm., wycinamy kółka większe od naszych foremek do babeczek. Każdym kółkiem wylepiamy foremki. Pieczemy w 180°C do zezłocenia się ciasta. Studzimy.
W pół szkl. mleka rozrabiamy obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i mieszamy, aż powstanie budyń. Po ostudzeniu miksujemy budyń z miękkim masłem dodając po 1 łyżce.
We wrzątku rozpuszczamy dokładnie galaretkę. Tężejącą wlewamy partiami do masy budyniowej i miksujemy. Krem wstawiamy do lodówki, co jakiś czas wyjmujemy i mieszamy mikserem. Gdy będzie już dostatecznie gęsty nakładamy do wystudzonych babeczek łyżeczką lub szprycą. Ozdabiamy malinami.
wygladaja cudownie !
OdpowiedzUsuńOjeju, porywam Ci chociaż jedną, bo wyglądają genialnie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Wyjątkowo uroczo się prezentują :)
OdpowiedzUsuńPyszności.
OdpowiedzUsuń