Składniki:
- 360 g. mąki pszennej
- 25 g. świeżych drożdży
- 80 g. cukru białego + 1 łyżeczka
- 110 g. cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 szkl. mleka
- 90 g. margaryny
- 1 duże jajko
- 140 g. wiórków kokosowych
- 350 g. malin + do dekoracji
- 200 ml. śmietanki 30%
- 60 g. gorzkiej czekolady
- 40 g. mlecznej czekolady
Wykonanie:
Rozpuszczamy margarynę i studzimy.
1 i 3/4 szkl. mleka zagotowujemy, dodajemy 80 g. cukru białego, cukier waniliowy, trzcinowy i wsypujemy wiórki kokosowe. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 7 min. Studzimy, aby było lekko ciepłe.
Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy dołek na dnie miski i wkruszamy drożdże. Posypujemy drożdże 1 łyżeczką cukru. Pozostałe mleko (1/4 szkl.) podgrzewamy, aby było lekko ciepłe i wlewamy na drożdże około. Mieszamy zagarniając z brzegów tyle mąki, aby powstała rzadka papka. Odstawiamy na kilka minut.
Do miski dodajemy sól, jajko, wiórki z mlekiem i mieszamy łyżką drewnianą. Gdy ciasto będzie już jednolite wlewamy margarynę i wyrabiamy przez 10 min. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną tortownicy o średnicy 24 cm. Przykrywamy i ostawiamy na 20 min. Po tym czasie na wierzchu układamy maliny. Pieczemy do suchego patyczka w temp. 170°C. Studzimy.
W rondelku podgrzewamy śmietankę, dorzucamy obie czekolady połamane na malutkie kawałki. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając i czekając, aż czekolada całkiem się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietanką. Po ostudzeniu dekorujemy ciasto polewą.
Cudowne ciasto ,jestem pod wrażeniem,wow!.
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! rzadko piekę drożdżowe, muszę częściej...
OdpowiedzUsuńTaka wykwintna wersja ciasta drożdżowego bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńJakie puszyste! Z kokosem jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuń