niedziela, 14 września 2014

Drożdżowe kokosowe z malinami i polewą czekoladową


Składniki:
  • 360 g. mąki pszennej
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 80 g. cukru białego + 1 łyżeczka
  • 110 g. cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szkl. mleka
  • 90 g. margaryny
  • 1 duże jajko
  • 140 g. wiórków kokosowych
  • 350 g. malin + do dekoracji
  • 200 ml. śmietanki 30%
  • 60 g. gorzkiej czekolady
  • 40 g. mlecznej czekolady

Wykonanie:

Rozpuszczamy margarynę i studzimy.

1 i 3/4 szkl. mleka zagotowujemy, dodajemy 80 g. cukru białego, cukier waniliowy, trzcinowy i wsypujemy wiórki kokosowe. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 7 min. Studzimy, aby było lekko ciepłe.

Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy dołek na dnie miski i wkruszamy drożdże. Posypujemy drożdże 1 łyżeczką cukru. Pozostałe mleko (1/4 szkl.) podgrzewamy, aby było lekko ciepłe i wlewamy na drożdże około. Mieszamy zagarniając z brzegów tyle mąki, aby powstała rzadka papka. Odstawiamy na kilka minut.

Do miski dodajemy sól, jajko, wiórki z mlekiem i mieszamy łyżką drewnianą. Gdy ciasto będzie już jednolite wlewamy margarynę i wyrabiamy przez 10 min. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną tortownicy o średnicy 24 cm. Przykrywamy i ostawiamy na 20 min. Po tym czasie na wierzchu układamy maliny. Pieczemy do suchego patyczka w temp. 170°C. Studzimy.

W rondelku podgrzewamy śmietankę, dorzucamy obie czekolady połamane na malutkie kawałki. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając i czekając, aż czekolada całkiem się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietanką. Po ostudzeniu dekorujemy ciasto polewą.







4 komentarze:

  1. Cudowne ciasto ,jestem pod wrażeniem,wow!.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie! rzadko piekę drożdżowe, muszę częściej...

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka wykwintna wersja ciasta drożdżowego bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie puszyste! Z kokosem jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń