Składniki (2 porcje):
- 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki oleju
- 100 g. ryżu jaśminowego
Szpinak jogurtowy:
- 200 g. świeżego szpinaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść rodzynek
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól morska
Wykonanie:
Filety kroimy w cienkie i wąskie paski. Wkładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i oregano. Dokładanie mieszamy i marynujemy w lodówce przez godzinę. Rodzynki zalewamy wodą, aby zmiękły.
Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy, lekko siekamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, szklimy przez 2 min. Dodajemy szpinak i dusimy, aż zmniejszy swoją objętość. Wrzucamy rodzynki i smażymy kilka minut. Dodajemy jogurt oraz doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Zdejmujemy z ognia.
Paski kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy szaszłyki i smażymy z każdej strony do zrumienienia.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Bardzo smaczne danie.
OdpowiedzUsuń