sobota, 6 września 2014

Greckie szaszłyki z jogurtowym szpinakiem i ryżem


Składniki (2 porcje):
  • 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g. ryżu jaśminowego
Szpinak jogurtowy:
  • 200 g. świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska

Wykonanie:

Filety kroimy w cienkie i wąskie paski. Wkładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i oregano. Dokładanie mieszamy i marynujemy w lodówce przez godzinę. Rodzynki zalewamy wodą, aby zmiękły. 

Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy, lekko siekamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, szklimy przez 2 min. Dodajemy szpinak i dusimy, aż zmniejszy swoją objętość. Wrzucamy rodzynki i smażymy kilka minut. Dodajemy jogurt oraz doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Zdejmujemy z ognia.

Paski kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy szaszłyki i smażymy z każdej strony do zrumienienia.

Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.




1 komentarz: